Isus ne-a învăţat – Laurenţiu Florentin Moţ

A 19-a carte anul ăsta. Am citit-o cu mare plăcere. 122 pagini. Chiar îmi doream o carte căreia să pot să-i dau 5 steluțe bine meritate.

Nu știu de ce coperta nu m-a atras în mod deosebit. Chiar și titlul în sine mi se părea cumva prea simplu, prea comun. Putea să se piardă ușor în bibliotecă. Conținutul, însă, m-a cucerit de la prima pagină. Am citit-o totuși cu pauze, delectându-mă cu fiecare capitol scurt.

Nu e doar o carte foarte bine scrisă (deși, da!, mi-ar plăcea să pot spune asta despre cât mai multe cărți). Strălucește prin conținut, prin ideile atât de bine adunate și prezentate, prin noutatea lor – da – m-a surprins foarte plăcut câte lucruri noi am găsit. E ușor, totuși să găsești idei noi într-o carte, dar idei atât de noi și profunde în același timp, atât de natural prezentate – asta m-a uimit.

Hai să-ți dau un exemplu: (spoiler alert) Știm foarte bine pilda cu fiul risipitor. Un următor pas în înțelegerea ei a fost când ne-am gândit și la fratele mai mare (care era pierdut și el – în casă). Și am auzit multe multe multe predici din pilda asta. Cartea m-a fascinat cu un tablou cu totul nou pentru mine (ca și cum aș fi vizitat o galerie de artă de atâtea ori, trecând fără atenție chiar pe lângă tabloul principal): Adevăratul nostru frate este Isus. Spre deosebire de fratele mai mare din pildă (și spre nemulțumirea tuturor fariseilor) acest Adevărat Frate mai mare… mănâncă cu păcătoșii. El se bucură cu noi când ne întoarcem. Abia așteaptă să cineze cu noi. (vezi și Apoc. 3:20)

Cartea se citește ușor, e concisă, e densă – dar nu te bombardează cu idei, ci ca un predicator care stă mai mult pe genunchi decât la amvon, alege subiecte cu totul și cu totul serioase și ți le prezintă conștiincios.

Din cuprins:

  1. Rodul cunoașterii – despre Cuvântul lui Dumnezeu
  2. Deranj și onoare – despre rugăciune
  3. Încrezători în fața temerilor – despre anxietate
  4. „Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați!” – despre odihnă
  5. Cât un grăunte de muștar – despre credință
  6. Ce (mai) este adevărul? – despre adevăr
  7. Dreptatea dincolo de dreptate – despre practicarea religiei
  8. Sărutul dinaintea iertării – despre iertarea lui Dumnezeu
  9. Ca în zilele lui Noe – despre sfârșit
  10. Concluzii

Dacă ești de pe planeta noastră, ar trebui să o citești. Recomand deplin.

⋆⋆⋆⋆⋆