Elon Musk: Tesla, SpaceX si misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance

Am citit cartea Elon Musk: Tesla, SpaceX si misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance
Notez câteva lucruri despre Elon Musk aici:

– Unul dintre lucrurile pe care le apreciază foarte mult este încăpățânarea, așa că îi respectă pe cei care nu se dau bătuți atunci când li se spune „nu”.

– are o disponibilitate de a înfrunta probleme imposibile

– Se retrage în creierul lui și poți vedea că este într-o altă lume. Se gândește la vreo nouă rachetă…

– Cea mai frapantă parte a copilăriei lui, era pofta sa de a citi. De la o vârstă foarte mică, Elon părea că are mereu o carte în mâini. „Nu era neobișnuit pentru el să citească câte zece ore pe zi, iar dacă era weekend, putea trece prin două cărți pe zi.” Când mergeau la cumpărături, familia sa îl pierdea frecvent pe Elon. Maye și Kimbal intrau atunci în cea mai apropiată librărie, unde îl găseau în vreun colț, pe podea, citind într-una din stările lui de transă.

– „La un moment dat, am terminat de citit cărțile din biblioteca școlii și din cea din cartier. Cred că eram în clasa a treia sau a patra.”

– Băiatul avea o memorie fotografică, iar enciclopediile l-au transformat într-un automat de informații. Pentru ceilalți, devenise un le-știe-pe-toate foarte enervant.

– Elon este o persoană care face mereu ce vrea.

– „Omul acesta nu știe să accepte un nu. Nu-l poți refuza. (…) Își fixează privirea pe un lucru și spune: ‘Va fi al meu.'”

– „Nu cred că-și face prieteni ușor, dar este foarte loial celor pe care îi are.”

– Ca programator autodidact: „Era un tip de un calm absolut. După scurt timp, nu cred că mai avea nevoie de ajutorul nimănui, așa că a ajuns să facă ce voia.”

– abilitatea de a lucra nopți întregi. Avea o energie inepuizabilă.

– „Uneori, oamenii inteligenți nu înțeleg că nu toată lumea poate ține pasul cu ei”

– Cineva s-a plâns că o schimbare tehnică pe care o voiam ar fi fost imposibil de făcut. Elon s-a întors și a spus: Nu-mi pasă ce crezi tu., apoi a ieșit din ședință. Pentru Elon nu există Nu, și se așteaptă ca toți din jurul lui să aibă această atitudine.

– ăsta este Elon: Fă sau mori, dar nu renunța!

– joacă extraordinar de dur. În esență, pentru el afacerile sunt un război.

– Elon ajungea acasă la 11 noaptea și mai lucra câteva ore. Oamenii nu înțeleg mereu sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge unde este.

– Noi petreceam într-un pavilion din Hard Rock Cafe, iar Elon stătea și citea un manual sovietic obscur despre rachete – vechi și mucegăit, de parcă l-ar fi cumpărat la mâna a doua de pe eBay (…) Îl studia cu mare atenție și vorbea deschis despre călătorii spațiale și schimbarea lumii.

– Această abilitate de a rămâne concentrat în mijlocul unei crize iese în evidență drept unul dintre principalele avantaje ale lui Musk în fața altor manageri ori competitori. Cei mai mulți dintre oamenii supuși unei astfel de presiuni cedează. Iau decizii greșite. Dar Elon devine hiperrațional. Este capabil să ia în continuare decizii clare, pe termen lung. Cu cât lucrurile devin mai grele, cu atât el devine mai bun. Toți cei care au văzut în mod direct greutățile prin care a trecut au căpătat un respect și mai mare pentru acest om. N-am văzut la nimeni altcineva o asemenea capacitate de a îndura durerea.

– El vrea să reducă aceste costuri până în punctul în care devine economic viabil și practic să trimiți mii și mii de rachete către Marte, pentru a întemeia o colonie. Musk vrea să cucerească sistemul solar și, după cum stau lucrurile acum, există o singură companie unde poți lucra dacă nutrești astfel de ambiții. =)))
– Te bombarda cu întrebări până când învăța 90% din ce știai. Oamenii care au petrecut mai mult timp cu Musk confirmă această capacitate a sa de a absorbi cantități incredibil de mari de informații, cu o memorie aproape perfectă. Este unul dintre cele mai impresionante talente ale sale, care pare să funcționeze la fel de bine și astăzi, nu doar când devora toate acele cărți, în copilărie.

– El ne învăța valoarea timpului, iar noi îl învățam despre rachete.

– Nu încape nicio îndoială că Musk stăpânește perfect arta de a obține totul de la angajații săi.

– Musk își ghidează inginerii să își asume propriile termene de livrare. „El nu spune: Trebuie să faci asta până vineri la ora 2 PM. Ci spune: Vreau imposibilul până vineri la ora 2 PM. Crezi că poți? Apoi, dacă spui da, nu mai lucrezi din greu pentru că el ți-a zis s-o faci. Lucrezi din greu pentru tine. Este o diferență pe care o simți. Ai acceptat să-ți faci propria muncă.

– Elon este strălucit. Este implicat în aproape toate aspectele. Înțelege totul. Dacă îți pune o întrebare, înveți foarte rapid să nu-i dai un răspuns improvizat. El vrea răspunsuri care ajung până la legile fizice fundamentale.
– Dacă regulile te împiedică să faci progrese, atunci trebuie să te lupți cu regulile, povesește Musk.

– are tendința de a fi sincer când își explică gândirea – aproape brutal de sincer.

– A demonstrat că poți crede cu pasiune în ceva ce alții spun că este o prostie și poți reuși.

– am o fire obsesiv-compulsivă. În ce privește riscul de a fi un măgar sau de a o da în bară, sunt la fel de pasibil ca restul, numai că eu am pielea groasă în această privință, datorită numeroaselor cicatrici adunate în timp. Ce contează pentru mine e să câștig și nu într-o măsură mică. Habar n-am de ce… e ceva ce vine din vreo gaură neagră psihanalitică sau din vreun scurtcircuit neuronal.
(Elon Musk: Tesla, SpaceX si misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance)