Mântuirea prin credință și voința ta – Morris Venden

15/2024 Are 112 pagini și am citit-o în mare parte la munte. Am terminat-o ieri. Se parcurge destul de ușor, iar subiectele tratate sunt serioase.

E cea mai bună carte pe care am citit-o pe acest subiect, despre care sunt limitele voinței în schimbarea omului și care este totuși rolul voinței în transformarea noastră.

Din cuprins:

  • O parabolă modernă
  • Ce poate face omul?
  • Libertatea iubirii
  • Să fii bun, nefiind rău
  • Acolo unde nu se dă lupta
  • Isus – Condus de Dumnezeu
  • Cum să tratăm ispitele
  • „Un singur lucru trebuiește!”

Cartea subliniază importanța rugăciunii, a supunerii voinței noastre voinței lui Dumnezeu, a studiului biblic zilnic, a meditației personale – legătura cu Dumnezeu zilnică, fiind singura cheie care aduce biruința asupra păcatului.

Suntem chemați la lupta credinței, nu la lupta păcatului. Dacă ne concentrăm asupra defectelor noastre și vrem în puterea noastră să scăpăm de ele, vom duce lupta acolo unde nu trebuie dusă – acolo unde suntem sortiți eșecului. În schimb, dacă ducem lupta acolo unde trebuie, dacă privim prin credință la Isus, vom fi schimbați din interior.

Și în loc de o schimbare exterioară superficială, vom fi înnoiți din interior prin puterea Mântuitorului locuind în noi.

Voința poate da o conformare exterioară la principii drepte, ceea ce nu e rău – că așa poți urî pe cineva fără să ajungi în închisoare pe motiv că l-ai și omorât. Însă voința e neputincioasă să curețe izvoarele vieții, să aducă o nouă viață în noi. Totuși, voința are o putere, trebuie să înțelegem adevărata ei putere și dreapta ei folosință: aceea de a decide cui să slujim, pe cine să urmăm. Cu voința facem acel lucru, pe care nici Dumnezeu nu-l poate face pentru noi: să hotărâm să-L urmăm pe El.

Despărțiți de El nu putem face nimic bun, dar legați de El ca mlădița de viță, vom aduce rod.

N-am citit altă carte care să explice atât de lămurit, metodic, cu răbdare, aceste adevăruri esențiale, pe care de multe ori le ratăm, încercând să trăim viața așa cum ni se pare nouă că e bine.

Mi-a plăcut. Recomand.

⋆⋆⋆⋆⋆