Cărți, cărți, cărți

O listă de cărți (citite) pe care le-am cumpărat de la Libris în ultimii 4 ani. 🙂 (Cumpără omul, cumpără, dar mai și citește. Haha.)

Lecții de supraviețuire în condiții extreme – John Hudson – captivantă și plină de informații utile în același timp. Conține cam tot ce nu te învață la școală și ar trebui să știi obligatoriu.
★★★★★

TED Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public – Chris Anderson – aș pune-o lectură obligatorie la liceu. O carte cu adevărat bine scrisă și superbă. E una dintre cărțile cele mai tari pe care le-am descoperit fără să-mi fie recomandate.
★★★★

Studiul China – Colin Campbell, Thomas M. Campbell – în caz că încă lipsește din biblioteca ta… (Am citit-o mai demult complet. Am cumpărat-o ca să o recitesc și s-o am.)
★★★★★

Puterea tăcută – Susan Cain, Gregory Mone, Erica Moroz – despre cum să mergi la baie 2 minute când ți s-a umplut capul de cotcodăcitul celorlalți. Și despre cum să nu (mai) pui întrebări stupide geniilor.
★★★★★

Atlasul frumusetii. Femeile lumii in 500 de portrete – Mihaela Noroc – Exact ce spune titlul. Un album excelent cu povești din multe colțuri ale lumii.
★★★★

Vorbire – Dicțiune sau rostirea cuvântului românesc – George V. Grigore – exact ce te aștepți când citești titlul. Recomand.
★★★★

Un băiat pe lista lui Schindler – Leon Leyson – poveste reală, intensă și emoționantă
★★★★

Nu veți avea ura mea – Antoine Leiris – Trăirea intensă a luptei cu cel mai trist moment din viață, documentată atent.
★★★★

Pianistul. Amintiri din Varsovia – Wladyslaw Szpilman – poveste reală, intensă, de supraviețuitor
★★★★

Am supraviețuit – Yvonne Redgis-Klug – poveste reală
★★★★

Micul print – Antoine de Saint-Exupery – cunoscuta carte. Am dus-o acasă de la biblioteca școlii când am fost mic, și am înapoiat-o necitită. Am recuperat târziu și lectura asta. Vezi lumea diferit pe urmă…
★★★

Bătrânul și marea – Ernest Hemingway – un pescar bătrân prinzând un pește mare, și multă filosofie de viață. Dacă îți plac monologurile, probabil că ai citit-o deja. (Denzel Washington în The Equalizer (2014) o citește cu interes.)
★★★★

Antrenamentul condamnaților – Paul Coach Wade – dacă vrei să te apuci de sport acasă, și vrei o poveste + un ghid, asta e cartea. Exerciții calistenice pe niveluri, indiferent cât de începător ești și indiferent cât de sus vrei să ajungi.
★★★★

Ghidul culegătorului de ciuperci – Locsmandi Csaba, Vasas Gizella – da, superbă. Și e mică, intră într-un buzunar. Și e color. Deci, da.
★★★★

Gradinăritul bio pentru începători – Marie-Luise Kreuter – o cărticică bună
★★★

Alexandru cel Mare – Hans-Joachim Gehrke – despre cum să nu cucerești lumea
★★★

Arta de a trăi fără știri! – Rolf Dobelli – titlul chiar e serios. Dacă Pământul ar fi de 4 ori mai mare: ai aloca zilnic 4 ore în loc de 1 ca să te uiți la știri?
★★★

Negociator la minut – Don Hutson, George Lucas – se citește ușor. Are un stil care pentru mine a fost un pic enervant. Din ea am învățat că atunci când cedezi de la tine (acomodare) e ca și când donezi sânge. La un moment dat, într-o negociere, trebuie să știi când să te oprești, nu merge să tot lași de la tine non-stop.
★★★

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov – o carte a copilăriei, cu un personaj în care e ușor să te regăsești.
★★★

Novecento – Alessandro Baricco – despre un pianist care a trăit toată viața pe un vapor și filosofia lui de viață. O carte unică în felul ei. Am citit-o pe tramvai în Oradea. Și am recitit-o mai târziu. Se citește într-o zi.
★★★

Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne – am citit-o ca să înțeleg mai bine un curs de la școala misionară 🙂 (E bine să fii tot timpul ochi și urechi și să notezi titlurile de cărți.)
★★★

Ferma Animalelor – George Orwell – comică în felul ei trist
★★★

O mie noua sute optzeci și patru – George Orwell – biblia din care se inspiră predicile făcute în pandemie
★★★

Codul bunelor maniere pentru toate vârstele – despre cum să spui Te rog și Mulțumesc și alte… expresii învechite bune de învățat și la 30+ ani.
★★★